Središnje EU tijelo za zaštitu podataka EDPB (European Data Protection Board) pripremilo je prijedlog Smjernica (Guidelines), s naglaskom da je to PRIJEDLOG za javnu raspravu, kojima se detaljno razjašnjavaju određene dvojbe i pogrešna postupanja primjećena do sada.

Ukratko, evo par praktičnih primjera:

PRIMJER 1 Kupujemo putem online trgovine. Želimo platiti kreditnom karticom i da nam se kupljeni proizvod dostavi na kućnu adresu. Online trgovina je ovlaštena prikupiti podatke o našoj kreditnoj kartici i adresi ispostave računa, temeljem ugovorne obveze. Međutim, ukoliko mi, kao kupci, odlučimo da ćemo iskoristiti mogućnost da preuzmemo proizvod na određenoj adresi koju nam prodavatelj nudi, tada nismo dužni dati svoju adresu dostave, niti nas online trgovina smije to tražiti.

PRIMJER 2 Online trgovina izrađuje naše profile temeljene na našim željama i prethodnim odabirima na web stranicama online trgovine. Takvo profiliranje mora biti odobreno s naše strane privolom, mi imamo pravo odlučiti želimo li da se naše želje i odabiri prikupljaju i obrađuju i da se temeljem njih izrađuju naši profili. Pripazimo, takvi profili mogu biti i pogrešni.

PRIMJER 3 Ugovorili smo pretplatu za neki online sadržaj. Razumno je da online trgovina obrađuje naše podatke za vrijeme važenja ugovornog odnosa, barem za izdavanje redovitih računa. Međutim, istekom ugovornog odnosa ili napim raskidom pretplate, naši osobni podaci moraju se brisati u njihoviom bazama, izuzev podataka koji su im potrebni prema nacionalnim računovodstvenim i poreznim propisima. U Hrvatskoj je rok zadrćavanja takvih podataka 11 godina.

PRIMJER 4 Online portal s vijestima pruća nam vijesti iz područja interesa koja smo sami izabrali temeljem naših osobnih želja. U tu svrhu izrađen je naš profil korisnika. U ovom slučaju je izrada našeg profila neophodna za izvršenje usluge online vijesti jer se pružanje usluge temelji na presonaliziranom sadržaju, te u tu svrhu nije potrebna naša privola.

PRIMJER 5 Online pretraživač hotelskih smještaja prati naše dosadašnje rezervacije hotela i izrađuje naš profil kako bi nam ponudili hotel sukladno našim dosadašnjim navikama i željama. U tu svrhu mi moramo imati mogućnost dati privolu i odlučivati da li želimo da se izrađuje naš profil od strane online pretraživača.

 

Prijedlog Smjernica je na ovom linku, imamo svi mogućnost dati svoje komentare, mišljenja i prijedloge:

https://edpb.europa.eu/sites/edpb/files/consultation/edpb_draft_guidelines-art_6-1-b-final_public_consultation_version_en.pdf