Opće je poznato da je francusko nadzorno tijelo u području zaštite osobnih podataka jedno od najstrožijih u EU, ali sada vidimo da su i francuski sudovi usporedivog pristupa u sankcioniranju slučajeva kršenja privatnosti i zaštite osobnih podataka pojedinaca.
 
IKEA kao globalno ugledna kompanija koja, kako smo izravno imali prilike svjedočiti, itekako brine o reputaciji i usklađenosti s najvišim etičkim i profesionalnim normama, sad se sučeljava s priličnom reputacijskom štetom za postupanja otprije mnogo godina i vrlo oštrim kaznama od 1 milijun EUR, dok je odgovorna osoba u razdoblju od ranih 2000-tih do 2012. dobila kaznu od 50.000 EUR i 2 godine zatvorske kazne.
 
A što su radili svih tih godina u Francuskoj?
 
Pratili su stotine svojih zaposlenika i kandidata za radno vrijeme, angažirajući i privatne detektive i policiju ili angažiranjem "lažnih" zaposlenika koji su izvješćivali upravu o ponašanju stvarnih zaposlenika, provjeravali su i stanje bankovnih računa zaposlenika pa i slučajeve kako si njihov zaposlenik može privatno priuštiti BMW.
 
Ukupno 50 ljudi je optuženo u slučaju, uključujući voditelje trgovina, policijske službenike i predstavnike zaštitarskih tvrtki.
 
Više od IKEA slučaju:
 
https://www.independent.co.uk/news/french-ikea-court-spy-fine-b1866063.html
 
https://www.france24.com/en/france/20210615-ikea-fined-%E2%82%AC1-million-ex-france-chief-handed-suspended-sentence-over-staff-spying-scandal
 
https://www.dw.com/en/ikea-fined1-million-by-french-court-in-spying-case/a-57895223?maca=en-gk-volltext-newsstand-world-en-10745-xml-googlenews