Naglasak je na riječi "NUŽNO".

To pitanje sebi nije postavila radiotelevizijska kuća u Španjolskoj i temeljem prigovora zaposlenika nadzornom tijelu izrečena joj je kazna od 16.000 EUR uz dodatnu kaznu od 3.600 EUR zbog neispunjavanja obveze informiranja zaposlenika o video nadzoru.

No, vratimo se na termin "NUŽNO".

Nadzorno tijelo je utvrdilo da video nadzor nije postavljen kao NUŽAN u svrhe zaštite imovine i sigurnosti ljudi, za svrhe prevencije provala ili nanošenja šteta ili pak sprječavanja prijevara, s obzirom da su kamere bile usmjerene na urede a ne ulaze ili izlaze iz poslovnog prostora.

U Hrvatskoj člankom 26. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka imamo jasno uređeno da se obrada osobnih podataka putem videonadzora može provoditi samo u svrhu koja je NUŽNA i opravdana za zaštitu osoba i imovine, ako ne prevladavaju interesi ispitanika koji su u suprotnosti s obradom podataka putem videonadzora i da videonadzorom mogu biti obuhvaćene prostorije, dijelovi prostorija, vanjska površina objekta, kao i unutarnji prostor u sredstvima javnog prometa, a čiji je nadzor NUŽAN radi postizanja prethodne svrhe zaštite osoba i imovine.

Uočili smo više puta istaknutu ključnu riječ, zar ne? NUŽNO, NUŽNA, NUŽAN...

Ako koristimo video nadzor u svrhe zaštite imovine i radi sigurnosti ljudi, tada se moramo zapitati koje dijelove prostora moramo pokriti perimetrima kamera.

NUŽNOST je i jedan od ključnih parametara kojeg prije postavljanja video nadzora moramo argumentirati i dokumentirati unutar testa razmjernosti legitimnog interesa za obradu osobnih podataka putem video nadzora (Legitimate Interest Assessment, LIA), obrazac kojeg je i AZOP objavio na svojim stranicama:

https://azop.hr/wp-content/uploads/2021/04/Test-razmjernosti.docx

Na što moramo paziti kod video nadzora zaposlenika, pisali smo ovdje:

https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1117-oprezno-s-video-nadzorom-rada-zaposlenika

Više o španjolskom slučaju na:

https://www.dataguidance.com/news/spain-aepd-fines-radiotelevisi%C3%B3n-del-principado-de