Svjetski mediji prenose frišku vijest da je Google najavio da će do kraja ove godine omogućiti korisnicima Android pametnih telefona da sami odlučuju žele li da ih prilikom korištenja aplikacija prate oglašivači, kako je to Apple već omogućio prije nekoliko mjeseci korisnicima svojih pametnih uređaja.
 
Nikako ne želimo umanjivati opće ushićenje ovom najavom, ali znate kakvo je naše mišljenje o Googleu kad je privatnost u pitanju.
 
Google je zajedno s Facebookom glavni globalni igrač na tržištu izravnog oglašavanja koje je u 2020. godini, prema nekim izračunima, vrijedilo čak 300 milijardi EUR. Svako pomišljanje da Google odustaje od svog udjela u toj globalno najpropulzivnijoj industriji tržištu je besmisleno.
 
Važno je sad uočiti kako će se Facebook ponijeti u ovakvim okolnostima, jer bi mu se poslovni model oglašavanja mogao iz temelja izokrenuti potezima Applea i Googlea.
 
Više iz svjetskih medija:
 
https://indianexpress-com.cdn.ampproject.org/c/s/indianexpress.com/article/technology/tech-news-technology/google-to-let-android-users-opt-out-of-tracking-following-apple-7343487/lite/
 
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/google-android-tracking-opt-out-b1859457.html
 
https://www.theverge.com/2021/6/3/22466531/google-android-ad-traking-advertising-identifier-id
 
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-03/google-to-let-android-users-opt-out-of-tracking-following-apple