Tik Tok je jednostrano nadopunio svoju Politiku privatnosti:

https://www.tiktok.com/legal/privacy-policy?lang=en

ubacivši dvije sitne neuočljive rečenice

"We may collect biometric identifiers and biometric information as defined under US laws, such as faceprints and voiceprints, from your User Content. Where required by law, we will seek any required permissions from you prior to any such collection."

 

Autor ovog posta prisjetio se TBF-ovog stiha "Prvo se smija, pa je plaka. Pa se opet smija..."

Što smo do sada naučili o Tik Toku? Da im je privatnost važna kao i Facebooku, Googleu, Instagramu, Whatsappu i tisućama takvih.

No danas smo naučili da ulaze i u područje biometrijskih podataka i naše jednoznačne identifikacije, stvaranjem biometrijskih profila naše fotografije, snimke i zvuka.

Svjetski mediji tumače ove promjene Politike privatnosti na način da smatraju da se odnosi samo na korisnike iz SAD. Mi nismo tako sigurni u to...

 

Koje su opcije na stolu?

 

  1. Da će se biometrijski podaci prikupljati samo od korisnika iz SAD?

Tik Tok je u svojoj Politici privatnosti naveo i rečenicu "The privacy of users under the age of 13 (“Younger Users”) is important to us" pa i dalje se ne trudi provjeravati starost djece i učenika nižih razreda osnovne škole, iako je svjestan takvih zakonskih obveza.

Kako ćemo onda vjerovati da će Tik Tok provjeravati radi li se o korisniku iz pojedine savezne američke države i poštivati njihove različite zakone po pitanju obrade biometrijskih podataka? Pa neće...

 

  1. Hoće li Tik Tok možda ipak prikupljati biometrijske podatke i od korisnika izvan SAD?


Da ponovimo, Tik Tok navodi u svojoj Politici privatnosti: "Where required by law, we will seek any required permissions from you prior to any such collection."

Na isti način morali su osigurati za svu djecu mlađu od 16 godina da njihovi roditelji daju privolu. Jesu li?


Neće tražiti ni privole za prikupljanje biometrijskih podataka, dok god se ne otkriju i suoče s prijetnjom nadzornih tijela.


Više iz svjetskih medija:

https://www.businessinsider.com/tiktok-privacy-policy-update-lets-it-collect-users-biometric-data-2021-6

https://www.unilad.co.uk/technology/tiktok-just-gave-itself-permission-to-collect-your-biometric-information/