Kada je u pitanju praćenje plodnih dana, svjesni smo da je izbor aplikacija svakim danom sve veći i da je zastupljenost tih aplikacija sve češća.
 
Također je jasno da su informacije o plodnim danima izuzetno privatnog karaktera i da nisu za dijeljenje.
 
No, svježa analiza izrađena od strane dva sveučilišta u SAD pokazuje da je privatnost korisnika, pardon, korisnica takvih aplikacija prilično izložena.
 
Analizirano je 30 najzastupljenijih aplikacija, koje su u pravilu besplatne.
 
Utvrđeno je da velika većina najzastupljenijih aplikacija pametnih telefona za praćenje plodnih dana dijeli vrlo intimne informacije bez znanja i pristanka korisnica, točnije, prodaju ih onima koji znaju iskoristiti takve informacije za izravno oglašavanje, od prijedloga klinika u našoj blizini do kupnje dječje oblekice.
 
Što te aplikacije mogu podijeliti o nama?
 
Našu lokaciju? Možda.
Naš problem s plodnošću i nepravilnim menstrualnim ciklusima?
Učestalost seksualnih odnosa?
Trajanje problema nemogućnosti začeća?
Kretanje tjelesnih temperatura?
Praćenje podataka o svakodnevnom raspoloženju?
Životne navike i eventualne zdravstvene probleme?
Podaci o prekinutim trudnoćama?
 
Štoviše, istraživači su utvrdili da većina takvih aplikacija ne poštuje GDPR i ne informira korisnike na transparentan i jasan način o postupanju sa svim prethodno navedenim osobnim podacima, kao što ni ne traže prethodnu privolu za praćenje takvih iznimno privatnih i intimnih informacija i instaliram "trackerima" unutar tih aplikacija.
 
Ovdje nećemo izdvajati pojedine aplikacije, ali želimo preporučiti svakom korisniku da pročita Privacy Policy ili zagoogla recenzije i preporuke s obzirom na zaštitu osobnih podataka za svaku pojedinu aplikaciju.
 
Apple korisnici mogu i lakše saznati kako se postupa s osobnim podacima u svakoj aplikaciji, na nama je da se tim informacijama i služimo.
 
Više o nalazima istraživanja:
 
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-05/nu-faw050421.php