Prije nekoliko dana objavili smo da je povjerenik za zaštitu podataka u Hamburgu donio odluku kojom se zabranjuje Facebooku da prikuplja i obrađuje osobne podatke Whatsapp korisnika, s obzirom na ultimativne ucjene Facebooka putem Whatsappa korisnicima da "svojom slobodnom voljom" pristanu da Whatsapp dijeli sve podatke s Facebookom.
 
Trenutno se takva odluka odnosi samo na teritorij dijela Njemačke i na ograničeno razdoblje do 3 mjeseca, a u međuvremenu će hamburški povjerenik zatražiti uključivanje EDPB-a, odnosno, Europskog odbora za zaštitu podataka s ciljem donošenja odluke na razini EU.
 
WhatsApp suočava korisnike s netransparentnim uvjetima za opsežnu razmjenu osobnih podataka s Facebookom.
 
Istodobno tvrdi da opisani postupci obrade uopće nisu provedeni, a zatim ih postupno provodi u kasnijoj fazi na temelju pravnog okvira utvrđenog na temelju pristanka korisnika.
 
Ta se strategija sada i vidi u posljednjim najavama Facebooka da neće WhatsApp korisnicima uvjetovati korištenje ove aplikacije odbijanjem prihvaćanja novih uvjeta korištenja, ZA SADA.
 
Ali će Facebook onemogućiti naš pristup dosadašnjim chatovima i moći ćemo ostvarivati samo govorne i video pozive, i odgovarati na primljene poruke.
 
A nakon nekoliko tjedana ograničene funkcionalnosti i to će se ukinuti.
 
Facebook tvrdi da neće ukidati WhatsApp korisničke račune, ali će usluge praktički ograničiti do kraja. Moramo priznati da nam nije jasno što će nam WhatsApp račun ako ga ne možemo koristiti.
 
Tim više je maestralan potez hamburškog povjerenika za zaštitu podataka ključan i u očekivanju smo oštrih reakcija na razini cijele EU u slijedeća tri mjeseca.
 
Najnovije vijesti:
 
https://hotforsecurity.bitdefender.com/blog/facebook-wont-delete-whatsapp-accounts-if-you-dont-agree-to-new-terms-of-service-25818.html