Svatko od nas tko ima web stranice, bez obzira bile one u privatne ili poslovne svrhe, nalazi se u ulozi voditelja obrade prema GDPR-u ako prikuplja bilo koji osobni podatak posjetitelja web stranice.
Među takve osobne podatke spadaju i IP adrese i svi drugi identifikatori povezani s posjetiteljem, a najčešće se prikupljaju putem kolačića, bilo marketinških, bilo statističkih ili ostalih tipova.
Manji broj web stranica u Hrvatskoj je uspješno uskladio svoje postupanje s kolačićima s obzirom na izostanak valjanih privola posjetitelja stranice prema članku 7. GDPR-a na instalaciju ne-nužnih kolačića, kao dodatni uvjet usklađivanja s obvezama iz ePrivacy Direktive i usko povezanog članka 100. stavka 4. Zakona o elektroničkim komunikacijama.
No, nisu samo kolačići uzrokom neusklađenosti web stranica. Vidjeli smo primjere web stranica u Hrvatskoj na kojima voditelj obrade iskreno tvrdi da ne koristi nikakve kolačiće osim onih nužnih za temeljnu funkcionalnost web stranice.
Međutim, niz tvrtki ne obraća pozornost na Google Fonts kao noviji oblik uzurpacije privatnosti posjetitelja naših web stranica.
Web fontovi dostupni su na tržištu već dvadesetak godina, a Google je ponudio i svoje Google Fonts sa svrhom primjene suvremenijih fontova unutar web stranica uz široku dostupnost i besplatnost, kao i za omogućavanje bržeg učitavanja web stranica.
No, velika većina web developera nije svjesna što se još krije iza ove dvije čarobne riječi.
Google u svojim uvjetima korištenja na ovom linku:
https://developers.google.com/terms/
svojim poznatim vokabularom potvrđuje da nas prate svakom svojom aplikacijom ili inovativnim servisom, u koje spadaju i Google Fonts:
a. API Clients and Monitoring
The APIs are designed to help you enhance your websites and applications ("API Client(s)"). YOU AGREE THAT GOOGLE MAY MONITOR USE OF THE APIS TO ENSURE QUALITY, IMPROVE GOOGLE PRODUCTS AND SERVICES, AND VERIFY YOUR COMPLIANCE WITH THE TERMS. This monitoring may include Google accessing and using your API Client, for example to identify security issues that could affect Google or its users.
Google Fonts po svom karakteru spadaju u skupinu tzv. Tracking Pixels prateći posjetitelje web stranice i njihovo ponašanje na internetu, nakon što ih web developeri implementiraju u kod naše web stranice. Pri tom posjetitelji nemaju pojma da ih se prati.
Stoga je važno da svaki vlasnik web stranice provjeri sa svojim web administratorima ili developerima koriste li se Google Fonts, može li posjetitelj slobodno pristati ili odbiti korištenje Google Fonts i može li se web stranica u cijelosti normalno koristiti iako posjetitelj ne pristane na korištenje Google Fonts kao i drugih trackera na stranici.
Briga svakog voditelja obrade o privatnosti svake osobe čije osobne podatke obrađuje najlakše se prepoznaje već na njegovoj web stranici. Tu je izloženost najvidljivija.