Apple provodi snimanja vozilima diljem svijeta kako bi prikupio podatke potrebne za poboljšanje aplikacije Apple Maps.
 
U pravilu se to radi brendiranim Apple Maps vozilom, ali neka snimanja provode i pješaci koristeći sustav ugrađen u ruksak, a služi za prikupljanje podatka koji se mogu koristiti izravno u aplikaciji Apple Maps, kao što je značajka Look Around. Vozila Apple Maps izbjegavaju sve ceste koje su označene kao „privatne” i sve druge dijelove cestovne mreže koji su označeni kao zabranjeni.
 
Druga mjerenja koja provode pješaci koriste iPad, iPhone ili druge uređaje za prikupljanje podataka u svrhu poboljšanja karte. Ta mjerenja koja provode pješaci omogućuju poboljšanje i ažuriranje aplikacije Apple Maps u područjima u kojima nije moguća vožnja vozilom.
 
Evo ih i u Hrvatskoj ponovno s javno navedenim popisom kada snimaju
 
https://maps.apple.com/imagecollection/locations/hr
 
Pri tom Apple vodi brigu o zaštiti osobnih podataka snimljenih osoba, zamućivanjem lica i registarskih oznaka vozila prije objave.
 
Kako bi se ograničila količina podataka koji se neizbježno moraju snimiti, prikupljanje se odvija u vrijeme najmanjeg opterećenja kad god je to moguće.
 
Prikupljene slike čuvaju se u nezamućenom obliku 18 mjeseci od datuma objave ili 3 godine od datuma prikupljanja ako slika nije namijenjena za objavu. Nadalje, nezamućene fotografije ne dijele se s trećim stranama.
 
Više detalja o zaštiti osobnih podataka:
 
https://maps.apple.com/imagecollection/privacy/hr/hr/privacy.pdf
 
Pravo svakog pojedinca u ovakvom slučaju temelji se na članku 21. GDPR-a kada se njegovi osobni podaci prikupljaju temeljem legitimnog interesa voditelja obrade, u ovom slučaju Applea, a ukoliko pojedinac podnese prigovor Apple je dužan prestati obrađivati konkretne prikupljene osobne podatke pojedinca (snimku lica, snimku doma ili osobnog vozila) osim ako dokaže da postoje uvjerljivi legitimni razlozi za takvu obradu koji nadilaze interese, prava i slobode ispitanika ili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva.
 
Apple kontakt za ostvarivanje svojih prava u zaštiti svojih osobnih podataka je:
 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.