Danas nam se javila jedna od vjernih pratiteljica s nevjerovatnim slučajem instalacije kamere video nadzora susjeda koja je usmjerena upravo na njezin posjed, njeno dvorište i balkon.
 
U Španjolskoj bi ovakvo postavljanje video nadzora rezultiralo barem s 3.000 EUR kazne, kako se i dogodilo u niže opisanom slučaju.
 
Vlasnik tri stana u zgradi, od kojih dva iznajmljuje, sjetio se da bi bilo zgodno postaviti video nadzor i instalirao je 4 kamere na raznim pozicijama.
 
Naravno, te kamere svojim perimetrima ulaze u prostor kojim prolaze i ostalih stanari zgrade i time zadiru u privatnost susjeda.
 
Nije zatražio suglasnost ostalih vlasnika stanova niti je postavio jasno vidljive oznake o video nadzoru prije ulaska u perimetar kamera.
 
Nadzorno je tijelo prilikom izvida na terenu utvrdilo da se takvim video nadzorom snimalo svaku osobu, susjede i njihove posjetitelje, i pri tom jasno utvrdilo da to što se stanovi koriste u turističke svrhe ne znači da se time smije uzurpirati privatnost ostalih stanara kada prolaze zajedničkih prostorima.
 
U takvim slučajevima neophodno je prikupiti suglasnost ostalih vlasnika stanova, po hrvatskim zakonima se mora prikupiti suglasnosti vlasnika 2/3 suvlasničkih dijelova zgrade.
 
Više o španjolskom slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_-_PS/00151/2020&mtc=today