Agencija za zaštitu osobnih podataka objavila je upute na temu poštivanja GDPR-a od strane političkih stranaka i kandidata s obzirom na izbore.
 
Kako bismo pomogli u razumijevanju pravila primjene GDPR-a i izbjegli da se radi kako se oduvijek radilo, izdvajamo bitne točke i dodajemo pojašnjenja:
 
 
JAVNA OBJAVA OSOBNIH PODATAKA KANDIDATA
 
1. Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma,
 
Političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici dužni su izvješća o donacijama dostavljati Državnom izbornom povjerenstvu, koje je pak dužno navedena izvješća objaviti na svojim mrežnim stranicama.
 
Navedeno izvješće sadrži osobno ime odnosno naziv i adresu te OIB donatora, datum uplate donacije, uplaćeni iznos donacije te vrstu svake pojedine donacije.
 
Podaci o adresi donatora fizičke osobe ne objavljuju se.
 
2. Zakonom o lokalnim izborima
 
Za svakog od kandidata u prijedlogu kandidacijske liste obvezno se navodi ime i prezime kandidata, prebivalište, datum rođenja, OIB i spol.
 
Nacionalnost kandidata se navodi u kandidaturi za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.
 
3. Zakon o lokalnim izborima
 
U zbirnu listu unose se podaci o svim pravovaljanim kandidacijskim listama, odnosno kandidaturama.
 
Nadležna izborna povjerenstva, u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje objavljuju u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i internetskim stranicama jedinice: sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova predstavničkog tijela jedinice i zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te zamjenika gradonačelnika i župana
 
 
IZRAVNA KOMUNIKACIJA KANDIDATA S BIRAČIMA
 
1. Ako je birač simpatizer ili član određene političke stranke i/ili njezin donator on može očekivati da mu kandidat te političke stranke šalje personalizirane poruke (email, poruke, pisma).
 
U takvom slučaju politička stranka ili kandidat imaju legitimni interes za slanje takvih poruka a primatelji isto razumno očekuju.
 
Pri tom se ne traži privola člana stranke, simpatizera ili donatora te stranke.
 
Ali svaki primatelj može podnijeti prigovor političkoj stranci ili kandidatu da ne želi primati personalizirane poruke i politička stranka mora uvažiti prigovor i izbrisati ga s liste za primanje personaliziranih poruka. Zato bi svaka takva poruka trebala sadržavati kratku obavijest o pravu na prigovor i kontaktu kako ga ostvariti (email adresa, tel. broj i sl.)
 
2. Ako kandidat na izborima ili politička stranka žele poslati poruke potencijalnim biračima s kojima nemaju nikakve prethodne veze, a email ili telefonski broj su prethodno zakonito prikupljeni, tada se mora prethodno tražiti privola tih birača za takvu vrstu promidžbe, u pisanom obliku radi dokazivanja.
 
Ako su email adrese ili brojevi nezakonito prikupljeni, treba ih odmah izbrisati.
 
Preporuka je AZOP-a svim političkim strankama, kandidatima i drugim sudionicima izborne promidžbe da se u izlaganju svojih programa što više obraćaju građanima/biračima na načine koji ne uključuju nužno i obradu njihovih osobnih podataka (primjerice putem sredstava javnog priopćavanja, javnih tribina, dijeljenjem nepersonaliziranih letaka, brošura i ostalih materijala u kojima izlažu i obrazlažu svoj program)
 
Cijeli tekst AZOP preporuka je ovdje:
 
https://azop.hr/preporuke-za-obradu-osobnih-podataka-uoci-lokalnih-izbora-2021-2/