Posljednih dana javljali smo o najavi Europske komisije o izradi nove EU Uredbe o regulaciji umjetne inteligencije:
 
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/qanda_21_1683
 
ali i o neslužbenoj objavi prijedloga Uredbe :
https://drive.google.com/file/d/1ZaBPsfor_aHKNeeyXxk9uJfTru747EOn/view
 
na koju su oštro regirali neki EU parlamentarci:
 
https://www.patrick-breyer.de/wp-content/uploads/2021/04/MEP-Letter-to-the-Commission-on-Artificial-Intelligence-and-Biometric-Surveillance.pdf
 
S velikim veseljem danas objavljujemo i službeno stajalište EDPS-a (European Data Protection Supervisor), odnosno, EU nadzornika za zaštitu podataka u tijelima EU, koji podupire ideju stvaranja prvog u svijetu regulatornog okvira o umjetnoj inteligenciji, ali istovremeno izražava i žaljenje (op.a. diplomatskim jezikom to znači da vrlo nezadovoljni) što Europska komisija u svom prijedlogu Uredbe nije uvažila zahtjeve EDPB-a za zabranom korištenja udaljenih biometrijskih sustava prepoznavanja lica u javnom prostoru.
 
EDPB daje jasno do znanja da će se zalagati da strogi režim uporabe automatskog prepoznavanja osoba na javnim površinama.
 
Pratimo ovu temu i nastavljamo vas informirati, jer ova tema ima veliku važnost za tehnološki razvoj EU zemalja ali i za temeljna prava i slobode građana EU.
 
Stajalište EDPB-a je ovdje:
 
https://edps.europa.eu/press-publications/press-news/press-releases/2021/artificial-intelligence-act-welcomed-initiative_en