Nizozemskim je zakonom o provedbi GDPR-a prilično striktno i egzaktno definirano da je za objavu fotografija i video zapisa maloljetnog djeteta do 16 godina starosti na društvenim mrežama nužna privola isključivo zakonskog predstavnika tog djeteta.
 
Ovako egzaktno definirana pravila bitno su pomogla u rješavanju sudskog spora nastalog tužbom zakonskog predstavnika djeteta protiv djetetove polusestre s čijim je roditeljem zakonski predstavnik bio u vezi.
 
Naravno, stvar je završila na sudu nakon što se i ta veza raskinula.
 
Polusestra je javno objavila fotografije maloljetnog polubrata, pojedinačne i zajedničke, ali joj ipak ovakva polu-obiteljska povezanost nije pomogla na sudu.
 
Sud je čvrsto stao iza odredbe da samo zakonski predstavnika djeteta može odlučivati o javnoj objavi fotografija djeteta, a ako se radi o zajedničkim obiteljskim fotografijama, pri javnoj objavi bez pristanka zakonskog predstavnika, maloljetno dijete do 16 godina starosti mora biti "neprepoznatljivo" na fotografiji.
 
Pri tom je važno naglasiti da polusestra smije zadržati fotografije i snimke svog maloljetnog polubrata, ali ne smije niti nije ovlaštena samostalno odlučivati o njihovim javnim objavama.
 
Polusestru je snašla i prilično oštra kazna suda plaćanja sudskih troškova i brisanja svih fotografija i snimki maloljetnog polubrata s društvene mreže u roku 8 dana, a za svaki dan zakašnjenja zaračunat će se 50 EUR kazne do maksimuma od 2.500 EUR.
 
U RH je ovo područje pokriveno kroz više propisa, od Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka za usluge informacijskog društva koje se nude izravno djetetu do Obiteljskog zakona koji regulira tko ima pravo odlučivati u ime maloljetnog djeteta.
 
Da maksimalno pojednostavimo, to je nositelj roditeljske odgovornosti.
 
Više o nizozemskom slučaju na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=Rb._Overijssel_-_C/08/262365_/_KG_ZA_21-46&mtc=today