WhatsApp je suočen s novim velikim izazovom nakon najave o namjeri izmjene vlastitih pravila privatnosti i promjenama koje bi omogućile Facebooku da prikupi sve podatke korisnika Whatsappa.
 
Nadzorno tijelo za zaštitu podataka u Hamburgu pokrenulo je postupak kako bi spriječilo daljnja nastojanja WhatsAppa u izmjeni i nametanju svojih novih pravila privatnosti postojećim korisnicima, obrazlažući svoju zabrinutost da će se time Facebook još jače okoristiti za širenje svog marketinškog i oglašivačkog businessa.
 
Johannes Caspar, hamburški povjerenik za zaštitu osobnih podataka u svom je priopćenju istaknuo:
 
„Trenutno postoji razlog za uvjerenje kako su odredbe o razmjeni podataka između WhatsAppa i Facebooka namijenjene protuzakonitoj primjeni zbog nedostatka dobrovoljnog i informiranog pristanka korisnika. Kako bi se spriječilo nezakonito i masovno dijeljenje osobnih podataka i okončao nezakonit pritisak na pristanak na milijune ljudi, sada je pokrenut službeni upravni postupak za zaštitu korisnika.”
 
Cilj nadzornog tijela je donošenje odluke prije 15. svibnja 2021., datuma kada korisnici moraju prihvatiti novu politiku privatnosti ili (vjerojatno) prestati koristiti WhatsApp.
 
Vrlo je moguće da će se odluka odnositi samo na njemačke stanovnike, ali još uvijek se možemo nadati kako će proces predstavljati presedan za ostale zemlje i nadzorna tijela.
Više detalja o stajalištima njemačkog nadzornog tijela:
 
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Hamburg+commissioner+opens+proceedings+against+Facebook+over+WhatsApp+privacy+notice+#