Donosimo primjer iz Francuske gdje je je osoba, koja se pribilježila za cijepljenje putem primjerene aplikacije, prigovorila na činjenicu da se njeni osobni podaci spremaju na Amazon Cloud.

Čim se radi o Amazon Cloud servisu, jasno je da se, bez obzira gdje su Amazon serveri ili osobni podaci fizički locirani, radi o mogućnosti pristupa iz SAD osobnim podacima osoba u EU koje su se naručile za cijepljenje.

Samim time se krši presuda Europskog suda iz srpnja 2020. kojom se nameću bitno složenije obveze osiguranja zakonitosti prijenosa osobnih podataka u SAD, posebice ako su poslovni subjekti u SAD, kakvima spada i Amazon, obveznici zakona u području nacionalne sigurnosti i kada kao takvi moraju na zahtjev omogućiti pristup prikupljenim i obrađivanim podacima osoba sigurnosnim agencijama SAD.

Francuski je sud u konačnici presudio da je takvo postupanje i pohrana podataka u non-EU Cloud servisima moguća ukoliko su osigurane dodatne mjere zaštite podataka enkripcijom na način da podaci, iako smješteni na Amazon cloudu, nisu dostupni nijednoj trećoj strani, jer je ključ za dekripciju potpuno nedostupan Amazonu.

Više o francuskom slučaju:

https://gdprhub.eu/index.php?title=CE_-_450163&mtc=today