Danas najpoznatiji pametni zvučnici dolaze od globalno vodećih imena u prikupljanju naših osobnih podataka, svima poznatim tehnološkim gigantima - Amazon, Microsoft, Apple i Google. Tu je i niz "jeftinijih" proizvođača koji pokušavaju pronaći svoje mjesto na tržištu jeftinijim proizvodima ali i primjenom jeftinijih tehnologija, kao i iskorištavanjem snimljenih materijala.
 
Nažalost, naše govorne naredbe nisu samo predmet osluškivanja već i preslušavanja od strane navedenih kompanija u svrhe unaprjeđenja njihovih tehnologija prepoznavanja govora.
Štoviše, ne slušaju se samo i isključivo naredbe. Za usavršavanje tehnologije prepoznavanja govora vrlo im je važno moći razlikovati govorne naredbe od buke okoline ili uobičajenog govora ili šaptanja na jastuku, razgovora na mobitel ili radijskih vijesti.
 
Stoga je jasno da ovi pametni uređaji slušaju sve zvukove u okolini i pohranjuju ih.
Nažalost, velika većina korisnika pametnih zvučnika toga nije svjesna.
 
Uskoro će svim proizvođačima pametnih zvučnika, telefona, satova, domova, vozila ili usisavača biti određene obveze da izbrišu sve snimke koje se ne tiču temeljne funkcionalnosti pametnih uređaja - primanje govornih naredbi, i sve pozadinske glasove, uključujući i "slučajne snimke", odnosno, snimke iz naše privatne ili poslovne okoline, osim ako ne damo našu privolu za snimanje.
 
Štoviše, morat će nas zvučnim uputama informirati kako postupaju sa snimkama iz našeg doma ili ureda.
 
Rezultat će to biti novih Smjernica EDPB (European Data Protection Board) koje su sada na razini EU na javnoj raspravi i svatko može sudjelovati:
 
https://edpb.europa.eu/our-work-tools/public-consultations-art-704/2021/guidelines-022021-virtual-voice-assistants_en
 
GDPR Croatia vodi na razini EU tim profesionalaca u zaštiti podataka iz cijele EU, uključujući i kolege iz UK i SAD, koji će ispred EADPP udruženja europskih profesionalaca dostaviti svoja stručna stajališta.
 
Ako imate želje za davanjem svojih mišljenja ili prijedloga na ovu temu slobodno dostavite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.