Već smo pisali o aktivnostima talijanskog nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka Garante protiv TikToka i načina kako ta kineska globalno poznata aplikacija nedovoljno štiti maloljetnike.

Problem sa zaštitom maloljetnika je toliko eskalirao da je Garante snimio video oglas koji se vrti na TV kanalima s namjerom da se sve roditelje u Italiji upozna s prijetnjama TikToka na njihovu djecu.

TikTok je, s obzirom na dokazani izostanak provjere starosti svojih korisnika i nedavnu smrt 10-godišnjeg djeteta u Palermu, odnedavno odlukom Garantea obvezan ponovno provjeriti starost djece koja koriste tu platformu i zabraniti pristup djeci mlađoj od određene dobi.

Da ponovimo što GDPR kaže u svom članku 8: obrada osobnih podataka djeteta za usluge informacijskog društva dozvoljena je bez privole roditelja ako dijete ima najmanje 16 godina.

Ako je dijete ispod dobne granice od 16 godina takva je obrada zakonita samo ako je privolu dao ili odobrio nositelj roditeljske odgovornosti.

Države članice EU mogu zasebno odrediti nižu dobnu granicu, pod uvjetom da takva niža dobna granica nije niža od 13 godina. Hrvatska je definirala da je granica 16 godina.

Činjenica je da svako dijete može prevariti aplikaciju društvene mreže o svojim godinama kao i da je težište zaštite djece na TikToku na njihovim roditeljima. Stoga je TikToku naloženo da pronađe način kako jednoznačno utvrditi starost djeteta koje želi prijaviti se u aplikaciju.

https://www.politico.eu/article/italy-watchdog-warns-parents-over-tiktok/

Da stvari ne idu nikako u ispravnom smjeru potvrđuju novosti iz svjetskih i domaćih medija o sveopćoj pojavi da djeca liježu nasred ceste i u takvom položaju čekaju dok im se automobil ne približi dovoljno blizu.

Zašto to rade? Jer je to sad "cool" na TikToku. I opasno za živote djece.

https://www.nwemail.co.uk/news/18905321.children-lying-road-part-new-tik-tok-craze/

https://www.cbc.ca/news/canada/london/exeter-teens-lie-roadway-opp-tiktok-1.5797647

https://net.hr/danas/hrvatska/opasan-izazov-s-tiktoka-siri-se-medu-zagrebackim-ucenicima-legnu-nasred-ceste-i-cekaju-dok-im-se-automobil-ne-priblizi-dovoljno-blizu/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/iz-zagrebacke-skole-upozoravaju-roditelje-na-opasan-izazov-s-tiktoka-evo-o-cemu-se-radi-15053788

Stoga, roditelji i nadzorna tijela, ne smijemo ignorirati ovu opasnost.