Kroz igru i obiteljsko druženje može se puno napraviti, prenosimo dio teksta iz priloženog članka s weba medijskapismenost.hr:
 
1. Uzmite dva prazna lista papira.
 
I jedan i drugi list papira podijelite na pet stupaca, a na vrhu svakog stupca napišite po jedan od sljedećih pojmova: članovi uže obitelji, članovi šire obitelji, prijatelji koje jako dobro poznajem, poznanici koje znam iz viđenja, nepoznati ljudi.
 
2. Ispunite tablicu samostalno
 
Nakon što ste napravili tablicu, i vi i vaše dijete napišite (svaki na svom listu papira) koje od sljedećih informacija možete dijeliti s osobama u navedenim stupcima, odnosno utvrdite koliko kojoj skupini ljudi možete vjerovati prilikom dijeljenja tih informacija: datum rođenja, adresa, broj telefona, naziv škole i razred, informaciju da se nalaze sami kod kuće, informaciju da idu s roditeljima na odmor, informaciju da su roditelji ostali bez posla, informaciju da će dobiti brata ili sestru, informaciju da je roditeljima netko ukrao auto, informaciju o bolesti.
 
3. Usporedite svoje tablice.
 
Po čemu se tablice razlikuju?
 
Razgovarajte s djetetom zašto je određene informacije stavilo u koji stupac. Upozorite ga zašto je važno čuvati osobne podatke i do kojih sve posljedica može doći u slučaju njihova dijeljenja s nepoznatim osobama.
 
Među posljedicama svakako im ukažite na mogućnost provale u kuću ili stan, na krađu osobnih podataka koje netko može zloupotrijebiti i predstaviti se kao netko drugi, na mogućnost praćenja djetetova kretanja s ciljem nanošenja ozljeda djetetu i drugo.
 
4. Provjera nepoznatih osoba na društvenim mrežama
 
Nakon što ste raspravili o vrstama informacija koje se smiju, odnosno ne smiju dijeliti s različitim skupinama ljudi, zajedno s djetetom pregledajte njegove prijatelje na društvenim mrežama i podijelite ih u navedene skupine. U kojem je stupcu bilo najviše “prijatelja” s društvenih mreža? Potaknite raspravu o tome zašto je vaše dijete nepoznate osobe dodalo među svoje prijatelje na društvenim mrežama.
 
5. Provjera vlastitih objava na društvenim mrežama i edukacija
 
Nakon što ste raspravili prethodni zadatak, zajedno sa svojim djetetom pregledajte njegov profil i zadnjih dvadeset objava na društvenim mrežama. Jesu li sve informacije koje ste pronašli bile prikladne za osobe koje prate djetetov profil na društvenim mrežama? Razgovarajte o tome.
 
 
Pohvale medijskapismenost.hr
 
https://www.medijskapismenost.hr/dijeljenje-osobnih-podataka/