Svjetski mediji posljednjih sati javljaju da je službena nacionalna mađarska web stranica za registraciju za COVID-19 cijepljenje pod kibernetičkim napadom.
 
Podsjetimo, Mađarska je jedina zemlja članica EU koja se odvažila naručiti velike količine ruskog cijepiva i procijepiti visok udio svog stanovništva u razumno kraćem roku.
 
Time su Mađari, ne ulazeći sad u istestiranost cijepiva, ostvarili bitan iskorak u procijepljivanju nacije i službeni nacionalni web portal od ključne je važnosti za uspješno planiranje i provođenje cijepljenja, uključujući i narudžbe i davanje svih drugih informacija.
 
Ne možemo se oteti dojmu da ovakav zlonamjerni napad na središnji nacionalni COVID-19 portal može imati za rezultat strelovit rast nezadovoljstva, straha, panike ali i ono najgore - ljudske žrtve.
 
Vlada RH priprema platformu naziva e-Cijepih i ovaj nam je mađarski primjer dobro upozorenje na osiguranje najviših standarda kibernetičke zaštite i spremnosti na promptne reakcije u slučaju takvih napada na platformu.
 
 
https://www.msn.com/en-us/money/other/hungary-says-vaccine-registration-website-under-cyber-attack/ar-BB1dPyZY
 
https://hungarytoday.hu/coronavirus-govt-website-attack-shutdown/
 
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-19/hungary-says-vaccine-registration-website-under-cyber-attack