Pisali smo o Clearview AI temi i otkriću da je ta tvrtka kroz bazu od 3 milijarde fotografija stvorila aplikaciju za prepoznavanje lica koju sada koristi 2.400 raznih institucija i agencija u SAD "za provođenje zakona".
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1054-nismo-namjeravali-i-danas-o-face-recognition-temi-pisati
 
Aplikacija u rukama tih agencija funkcionira tako da službenik agencije krene s pretraživanjem određene osobe, kao rezultat pretrage dobiva sve web adrese na kojima je objavljena fotografija dotične osobe.
 
I kanadska tijela su koristila tu aplikaciju u iste svrhe, uključujući i policiju i tome je sad došao kraj uz izjavu kanadskih vlasti:
 
“What Clearview does is mass surveillance, and it is illegal”
 
Međutim, i švedska policija nezakonito je koristila aplikaciju Clearview AI ignorirajući obveze iz nacionalnog zakona koji propisuje postupanje s podacima o kaznenim dijelima. Konkretno, nekoliko je službenika policije nezakonito koristio Clearview AI aplikaciju.
 
Pri korištenju niza biometrijskih profila osoba iz Clearview AI aplikacije nisu osigurali sigurnosne mjere i nisu proveli Procjenu učinka na zaštitu podataka (Data Protection Impact Assessment).
 
U Švedskoj je jasno zadan okvir pravila i postupaka kako policija može i smije prikupljati i obrađivati osobne podatke u skladu s mjerama zakonitog nadzora. Pri tom je policija morala osigurati da njeni službenici budu jasno educirani da se Clearview AI ne smije koristiti.
 
Zauzvrat je policija kažnjena od strane nadzornog tijela s 250.000 EUR kazne, uz obvezu osiguranja da se osobni podaci provjeravanih osoba izbrišu iz Clearview AI aplikacije.
 
Više o slučaju iz Švedske:
 
https://www.imy.se/nyheter/police-unlawfully-used-facial-recognition-app/