Prije 4-5 godina domaći su korisnici Facebooka imali prilike osjetiti prijevaru na način da su dobili putem Facebook Messengera poruku s linkom na YouTube video, a klikom na link zarazili su svoje računalo ili svoj Android pametni telefon.
 
I sami smo bili svjedoci te prijevare zamoljeni da pomognemo prijateljima da se riješe zlonamjernog softvera na Android pametnom telefonu. Uz puno truda problem je bio rješiv.
 
Sada se slična prijevara razbuktala na Facebooku i kampanja je trenutno eskalirala među njemačkim korisnicima. Njih pola milijuna.
 
Hakeri probijaju nedovoljno zaštićene račune Facebook korisnika, uglavnom probijanjem prejednostavne lozinke, i prijateljima hakiranog korisnika šalju poruke putem Facebook Messengera šaljući im link na video i tekst da im se frend nalazi na tom video uratku koji otprilike glasi
 
"Jesi li to ti?"
 
Ako kliknemo na dostavljeni nam link, odlazimo na niz web stranicam izvan Facebooka na kojima se nalaze zlonamjerni softveri.
 
Neki od njih otkrivaju našu lokaciju, a neki nas traže da upišemo svoje osobne podatke kako bismo vidjeli video uradak.
 
Konačni cilj zlonamjernika je zavladati našim facebook profilom i saznati što je više moguće naših korisničkih imena i lozinki. Neki traže i podatke o bankovnoj kartici radi provjere identiteta.
 
Oprez prije svega...
 
Više o temi na:
 
https://www.the-sun.com/lifestyle/tech/2315015/huge-facebook-message-scam/amp/