I ovim putem želimo prvo izraziti divljenje školama i čestitati svim učiteljima i nastavnicima i ostalom osoblju škola kako su još u ožujku bez primjerene pripreme doslovno preko vikenda izvršili digitalnu transformaciju nastave, prelaskom na rad na daljinu.
 
Pri tom je glavnu riječ vodio CARNET i uvedene su mnoge aplikacije, cloud rješenja i sustavi za nastavu na daljinu, za koje itekako možemo diskutirati jesu li ta rješenja usklađena s GDPR obvezama, posebice nakon srpnja 2020. kada su praktički svi prijenosi osobnih podataka u SAD postali nezakoniti.
 
No, takva je situacija u cijeloj EU, i vjerujemo da će se prava rješenja pronaći vrlo brzo u cilju zaštite privatnosti učenika, maloljetne djece koju moramo primarno zaštititi.
 
Nije tajna da su mnogi učitelji bili prisiljeni koristiti i druge metode i alate za održavanje nastave s ciljem da se nastavni programi odvijaju.
 
Jedan od takvih primjera su i zahtjevi učitelja tjelesno zdravstvene kulture učenicima da izrade svoje snimke obavljanja određene vježbe kao domaće zadaće.
 
Tu temu obrađivalo je i slovensko nadzorno tijelo, koje je utvrdilo da škole imaju obvezu osigurati odvijanje nastave i povezano ocjenjivanje učenika, kao i da učenici imaju obvezu pohađanja nastave i ispunjavanja školskih obveza, uključujući domaće zadaće.
Pri tom su učenici dužni dokazati da su izvršili domaću zadaću prema uputama učitelja.
 
Za snimanje učenika u okviru domaće zadaće iz nastavnog predmeta ne može se stoga koristiti privola, već se radi o ispunjenju pravne obveze škole kao voditelja obrade.
 
Pri tom se mora posebno voditi briga da učitelj mora imati čvrstu argumentaciju zašto je snimka djeteta neophodna za ocjenjivanje njegove domaće zadaće, a roditelji bi morali biti upoznati s time.
 
Ako je snimka neophodna, tada je izuzetno važno da se ta snimka prenosi na siguran način, uporabom aplikacija i programa koje škola i nadležno ministarstvo s CARNET-om osiguravaju, treba izbjegavati Whatsapp, Viber i slične aplikacije na privatnim mobilnim uređajima, i po izvršenom ocjenjivanju zadaće, kroz dan-dva trajno izbrisati te snimke. Nikako se ne smiju ostavljati snimke neograničeno ili spremati na medijima ili prijenosnim uređajima koji nisu školski.
 
Ni slučajno se te snimke ne smiju davati trećim stranama niti javno objavljivati bez prethodne informacije i privole roditelja.
 
Mišljenje slovenskog nadzornog tijela je ovdje:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=IP_-_07121-1_/_2020/2263&mtc=today