Uočili smo ovaj malen i konkretan dio teksta u članku. Na sudu iz priloženog članka u medijima koriste se termografski sustavi, ali se po svemu sudeći stvaraju snimke osoba a moguće i izmjerenih temperatura posjetitelja i zaposlenika.

Zadržavanje takvih snimki nalaže niz kompleksnih obveza iz GDPR-a koje voditelj obrade mora prethodno provesti prije puštanja termografskih sustava u funkciju, o kojima smo detaljno pisali više puta, uključujući i Procjenu učinka na zaštitu podataka.

No, ako se vratimo na same epidemiološke mjere, tada pohrana snimki i izmjerenih temperatura nema previše smisla s obzirom da je ključ mjera - sprječavanje ulaska potencijalno zaraženih osoba.

Na tu temu imamo javno objavljeno razumno stajalište AZOP-a

https://azop.hr/obrada-osobnih-podataka-u-kontekstu-pandemije-covid-19/

u kojem AZOP ukazuje na dodatni problem, odnosno, navod da se „snimke digitalno spremaju i da se stanje zaposlenika i pacijenata prati kroz određeno vremensko razdoblje“ smatra upitnim sa aspekta usklađenosti sa odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, prvenstveno u dijelu nužnosti i proporcionalnosti provođenja takve mjere u odnosu na cilj/svrhu koju se želi postići.

Posebno moramo biti oprezni s uporabom novije tehnologije termografskih sustava koji imaju i mogućnost obrade biometrijskih podataka. A to ne smijemo dozvoliti.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/ante-radan-mladic-koji-se-sukobio-s-pravosudnim-policajcima-eksluzivno-za-slobodnu-napadnut-sam-i-reagirao-sam-u-afektu-lazu-da-nisam-imao-masku-1076628?fbclid=IwAR2tyl_DL7EomkdIFl1VJUTyBEmWD0dIxP39xlw_wmsiApw2PQZWKV18R78