Danas najčešći i najfancy pametni zvučnici dolaze od globalno vodećih imena u prikupljanju naših osobnih podataka, svima poznatim tehnološkim gigantima - Amazon, Apple i Google.
 
S obzirom na ova imena, naša privatnost prilikom korištenja pametnih zvučnika ozbiljno je izložena.
 
Ti zvučnici nalaze se na našim radnim stolovima, u našim spavaćim ili dnevnim sobama, kuhinjama, uredima, ali uvijek u našoj blizini i svugdje gdje je njihova primjena željena.
 
Međutim, nije više tajna da su pametni zvučnici pametniji nego što mislimo i novije su verzije obogaćene umjetnom inteligencijom (AI) koja osluškuje naše govorne naredbe i postupa prema njima.
 
Najvažniji dio pametnih zvučnika nije njihov zvučnik, već njihov mikrofon. Tu je ključ.
 
Nažalost, naše govorne naredbe nisu samo predmet osluškivanja već i preslušavanja od strane navedenih kompanija u svrhe unaprjeđenja njihovih tehnologija prepoznavanja govora.
 
Štoviše, ne slušaju se samo i isključivo naredbe. Za usavršavanje tehnologije prepoznavanja govora vrlo je važno moći razlikovati govorne naredbe od buke okoline ili uobičajenog govora ili šaptanja na jastuku, razgovora na mobitel ili radijskih vijesti. Stoga je jasno da ovi pametni uređaji slušaju sve zvukove u okolini i obrađuju ih te vjerojatno i šalju u svoje matične kompanije.
 
Nažalost, velika većina korisnika pametnih zvučnika toga nije svjesna.
 
Kako je nužnost stvaranja i njegovanja povjerenja korisnika za ove kompanije ipak sve važnija, tako su i te kompanije omogućile svakom od nas da sami upravljamo postavkama privatnosti.
 
Ali moramo to sami učiniti i moramo znati kako.
 
 
AMAZON ALEXA
 
Amazon priznaje da zvučne zapise naše okoline šalje putem pametnog zvučnika u svoju tvrtku, ali imamo mogućnost odabira.
 
Kroz Alexa mobilnu aplikaciju u glavnom meniju idemo ovim redom: Settings > Alexa Privacy > Manage How Your Data Improves Alexa.
 
Isključimo opciju "Help Improve Amazon Services and Develop New Features"
 
Također, isključimo opciju "Use Messages to Improve Transcriptions"
 
Najjednostavniji način kako ograničiti pametnog zvučnika da nas sluša je da isključimo prepoznavanje glasovnih naredbi, na način da Amazon Echo funkcionalnost isključimo pritiskom na On/Off tipku mikrofona, dok ne dobije crvenu boju.
 
Amazon priznaje da pohranjuje naše zvučne zapise na svoj Cloud, ali nam daje i mogućnost da ih izbrišemo. Ako želimo. Naravno da želimo.
 
Kako to učiniti?
Settings > Alexa Privacy > Review Voice History
Kliknemo na Delete All Recordings for Today ili još bolje, odaberemo Date Range > All History.
 
 
APPLE SIRI
 
Apple je odnedavno odlučio da neće pohranjivati snimke naših interakcija s pametnim zvučnikom ako mi sami ne aktiviramo tu funkciju. Pošteno. Ujedno obečaju da brišu snimke naših slučajnih govora, koji nisu glasovne naredbe.
 
Najlakši način da spriječimo da nas Siri sluša jest da kažemo "Hey, Siri, stop listening”
 
Dodatno, unutar Appleove Home aplikacije valja isključiti opciju “Listen for ‘Hey Siri’”
 
Ako želimo izbrisati snimke naših govora, u Home aplikaciji odemo na Settings pa Siri History > Delete Siri History.
 
 
GOOGLE ASSISTANT
 
Google koristi i ljudsko preslušavanje naših glasovnih zapisa, ali tvrde da to rade isključivo ako pristanemo na to.
 
Možemo provjeriti postavke istinitosti u Google Home aplikaciji - Account - Assistant Settings - Your Data in the Assistant - Audio recordings
 
Google Home uređaj ima tipku za gašenje mikrofona.
 
Također, imaju mogućnost podešavanja kroz Settings meni "Hey Google sensitivity settings" kojim možemo ograničiti mikrofon da ne reagira i ne snima našu slučajnu buku i nenamjerne zvukove.
 
Za brisanje svih naših snimki iz Googlea odemo na "..." i “Delete activity by . . . .” Select All Time > Delete. Valjda će Google postupiti tako.
 
Uveli su i opciju automatskog periodičkog brisanja naših glasovnih zapisa kroz My Activity - Auto Delete - Next - Confirm.
 
Možemo i pitati Google asistenta snima li nas “Hey Google, are you saving my audio data?” kada će nam ispričati nešto o naši trenutnim postavkama privatnosti.
 
 
Više o temi na:
 
https://www.consumerreports.org/privacy/smart-speaker-privacy-settings/