Već smo o ovoj temi pisali nekoliko članaka, konkretno o tome kako robotski usisavači mogu ući u našu privatnost i ukrasti niz detalja iz našeg privatnog pa i poslovnog života.

Osim prašine mogu "usisati" mnoge detalje iz naših domova, dnevnih i spavaćih soba.

Robot-usisavač odlikuje se svojom autonomnošću, mnoštvu pouzdanih senzora i bazira na skeniranju tlocrta našeg doma i svih prepreka na koje nailazi, inteligentno zaključujući nedostaje li nam možda još jedna fotelja ili komoda u prostoru, koliko soba imamo, jesu li na kat, koliko često i kako brinemo o čistoći, ili o temperaturi u stanu, koliko stolica imamo u kuhinji, fali li nam ormar za pospremiti stvari koje držimo ispod kreveta, jel nam hladno ili vruće...

Pri tom smo sigurni da taj mali nečujan novi član naše obitelji možda ipak u sebi, pored niza senzora, krije i visokokvalitetan mikrofon ili pokoju video-kameru.

Vrlo lako može prepoznati imamo li male djece, psa ili mačku, svađamo li se ili volimo jazz glazbu, jel nam dolaze gosti često ili volimo svirati klavir, kada se tuširamo ili koje nam je radno vrijeme, radimo li od doma ili koju melodiju koristimo kao zvono na mobitelu, niz malih sitnica iz našeg uobičajenog života, kad idemo spavati i spavamo li baš :-)

Dodamo li tome da su današnji autonomni usisavači spojeni putem wifi tehnologije na internet, da se prikupljeni podaci spremaju na cloud i upravljaju aplikacijama na pametnim telefonima, moramo se zapitati upravljamo li našom privatnošću i kako je zaštititi.

 

U članku na ovom linku

https://threatpost.com/robot-vacuums-audio-lidarphone-hack/161421/?fbclid=IwAR18YZIVR4SQnn5OvdZgDSq2gf1V7KhbGjoqkQCq_r9AfNxdmcpfGXT0dsY

imamo i potvrdu naših tvrdnji, u slučajevima kada hakeri "uđu" u usisavač i pristupe svim njegovim senzorima, s naglaskom na senzore zvukova u našem domu.

 

Takvi zvukovi mogu otkriti naše vrlo privatne razgovore, možda i informacije koje upućuju na poslovne tajne dok radimo od kuće ili informacije o našoj kreditnoj kartici.

A čemu i kome služe svi ti podaci o nama koje robotski usisavač prikupi? U pravilu za stvaranje našeg online profila još preciznijim radi što boljeg ciljanog online oglašavanja.

A o ostalim namjenama ne želimo ni pomisliti...

 

Rješenje? Ako nije nužno, nemojmo ga spajati na WiFi. Jednostavno, zar ne?