Nije tajna, svakodnevno se susrećemo s velikom većinom web stranica hrvatskih tvrtki, udruga, ustanova ili tijela javne vlasti koje instaliraju Google Analytics kolačiće posjetiteljima stranice.
 
I u najvećem broju slučajeva, kolačići su pogrešno implementirani na način da se Google Analytics kolačići instaliraju bez prethodne jasne i aktivne privole posjetitelja ili se instaliraju bez obzira da li je posjetitelj dao svoj jasan pristanak.
 
No, znamo li što Google Analytics kolačići zapravo rade?
 
Objektivno, to samo Google zna.
 
Velika većina domaćih poslovnih subjekata koristi Google Analytics da bi mogli pratiti posjećenost svojih web stranica i otkriti koji sadržaji web stranice su kojoj kategoriji posjetitelja zanimljivi, ne sluteći da Google može izvući iz tih podataka puno više o samim posjetiteljima.
 
No, postoji i veliki broj vlasnika web stranica koji uopće nemaju pojma da koriste Google Analytics jer su im ga web developeri ili web admini instalirali bez znanja vlasnika.
 
Kako to može završiti loše?
 
U Češkoj je završilo tako po jednu privatnu tvrtku koja je odlučila napraviti web portal s registrom građana koji su se prijavili za COVID-19 cijepljenje.
 
Ta privatna tvrtka na svojim je web stranicama koristila Google Analytics i utvrđeno je da je time omogućen prijenos osobnih podataka o šifri zdravstvenog osiguranja i datumima rođenja pojedinog korisnika stranice, i to ni manje ni više samom Googleu.
 
Istraga je tek krenula i moglo bi biti ozbiljnih problema za tu tvrtku.
 
Moramo se svi zapitati trebaju li nam Google Analytics funkcionalnosti na web stranici? Jesu li nam nužne?
 
Jesmo li osigurali punu transparentnost posjetiteljima i jasno ih informirali da koristimo Google Analytics kolačiće i da svaki posjetitelj može i ne mora pristati na njihovo instaliranje?
 
Više o češkom slučaju na:
 
https://www.uoou.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=200144&id=47761