Prenosimo nevjerojatan slučaj iz Belgije u kojem je javno tijelo u području financija zahtijevalo od građana, koji žele ostvariti pristup javno dostupnom servisu radi prijave poreza, tražilo da koriste isključivo svoj Microsoft račun.
 
Javna administracija otvorila je javno dostupan servis kojim se svim građanima omogućuje online pristup do portala kojim mogu lako riješiti sva svoja porezna pitanja i dobiti sve potrebne informacije, upute i pregled važećih poreza.
 
No, 2018. su prebacili svoj sustav na Microsoftov Sharepoint, zadržali su potpuno besplatan sustav, ali je od tada preduvjet za korištenje javno dostupnih informacija od strane građana bila obveza registracije i prijave putem Microsoft računa.
 
Da bude stvar bolja, građani su prilikom registracije svojim Microsoft računom morali prihvatiti politiku privatnosti Microsofta koja je obaviještavala građane da će Microsoft pratiti njihove aktivnosti u svrhu oglašavanja i marketinga.
 
Naravno, niz građana se potužio i nadzorno tijelo je utvrdilo da se ovdje radi o kršenju GDPR-a, jasno navodeći da ne postoji valjani pravni temelj za obradu osobnih podataka kojom javno tijelo u Belgiji može i smije prisiliti građane da daju svoje osobne podatke nekom trećoj privatnoj tvrtki (Microsoftu) kao preduvjet za korištenje javno dostupnog servisa na koji imaju pravo svi.
 
Srećom, u Hrvatskoj nismo naišli na takav slučaj, ili barem nama nije poznat.
 
Nadamo se da nas i tijela javne vlasti čitaju...
 
Više o slučaju iz Belgije:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=APD/GBA_-_82/2020&mtc=today&mtc=today