Prema friško objavljenom istraživanju Infosecurity magazina, dvije trećine zaposlenika koje su njihovi poslodavci ostavili doma da rade na daljinu potencijalno su odveli poslodavce u kršenje GDPR-a ispisivanjem poslovne dokumentacije kod kuće.
 
66% zaposlenika radeći od doma printalo je različitu poslovnu dokumentaciju, koju u 42% slučaja čine bilješke i zapisnici sa sastanaka, 32% interni akti tvrtke, 30% poslovni ugovori i dokumenti komercijalnog sadržaja i 27% obrasci za opravdavanje troškova ili računi.
 
Čak 20% zaposlenika radeći od kuće priznalo je da su printali povjerljivu dokumentaciju zaposlenika, uključujući isplatne liste, adrese zaposlenika i zdravstvenu dokumentaciju zaposlenika, a 13% njih je printalo životopise i prijave za radno mjesto.
 
Svaki ozbiljni poslodavac ima razrađene i dokumentirane procedure o prikupljanju, pohranjivanju i sigurnom uništavanju poslovne dokumentacije i osobnih podataka unutar nje.
 
Na pitanje postavljeno "udaljenim" zaposlenicima jesu li propisno zbrinuli isprintanu dokumentaciju, njih 24% priznalo je da je još uvijek nisu uništili jer je planiraju jednog dana odnijeti u ured a također 24% njih je priznalo da su zbrinuli poslovnu dokumentaciju kod kuće gdje nemaju prave uvjete očuvanja povjerljivosti odbačene ispisane dokumentacije.
 
No, čak 8% zaposlenika potvrdilo je da uopće ne planiraju uništiti i zbrinuti ispisanu poslovnu dokumentaciju a dodatnih čak 7% to nije učinilo jer ne znaju kako to učiniti ispravno.
 
Poslovna dokumentacija sadrži gotovo redovito povjerljive poslovne informacije, poslovne tajne, strateški vrijedne informacije i često osobne podatke.
 
Ispisivanje takve dokumentacije kod kuće koja sadrži osobne podatke zaposlenika, poslovnih partnera, klijenata ili kandidata za radno mjesto predstavlja aktivnost koja može uzrokovati visoke rizike ukoliko ti papiri dođu u neovlaštene ili nepoznate ruke.
 
Kutije ili kontejneri za zbrinjavanje papirnatog otpada značajno dobivaju na cijeni zbog njihovog sadržaja.
 
Razmislimo o tome...
 
Pročitajte cijeli članak ovdje:
 
https://www.infosecurity-magazine.com/news/workers-printing-docs-home