Pravo na pristup svojim osobnim podacima je jedno od temeljnih prava koja nam GDPR osigurava kako bismo zaštitili vlastitu privatnost.
 
Svatko od nas ima pravo pristupa svojim osobnim podacima koje su neka tvrtka, javno tijelo, udruga, organizacija, pa i u određenim uvjetima druga fizička osoba, prikupili o nama.
 
Možete pitati svoju banku, voljenog telekom operatora, vulkanizerski servis, frizerski salon, bivšu školu ili fakultet, HZJZ, HZMO, HZZO, ministarstva, svoj grad ili općinu, svog poslodavca ili Facebook i Google i Whatsapp i sve druge strane za koje mislite da imaju naše osobne podatke.
 
Imamo pravo to tražiti besplatno i u svakom trenutku, u razumnim vremenskim intervalima. Naravno, prethodno je ključno da vas se jasno identificira, kako se vaši osobni podaci ne bi dali pogrešnoj osobi.
 
Čemu to služi?
 
Da se sami uvjerimo i dobijemo u pisanom obliku odgovore TKO ima naše osobne podatke, ZAŠTO ih uopće ima, KOJE osobne podatke o nama ima, ODAKLE ih je prikupio, KOME ih prosljeđuje, NA KOJI rok ih pohranjuje, RADI li naše profile iz naših podataka, KOJA su nam ostala prava u zaštiti naše privatnosti i moramo dobiti KOPIJU naših osobnih podataka.
 
Svi ovi odgovori mogu nam se dati u pisanom obliku ili u elektroničkom obliku ili nam se daje pristup nekom zaštićenom sustavu kojem pristupamo daljinski i tamo možemo vidjeti sve odgovore i upravljati našim podacima.
 
Imamo i ostala besplatna prava koja možemo zatražiti u bilo kojem trenutku:
 
- Pravo na pristup svojim podacima
 
- Pravo na izmjene i ispravke svojih podataka
 
- Pravo na brisanje ili zaborav (skidanje iz web tražilica)
 
- Pravo na prigovor na obradu naših podataka
 
- Pravo na ograničavanje obrade naših podataka
 
- Pravo na prijenos naših podataka drugoj strani
 
Rok za ostvarenje tih prava je mjesec dana, u pravilu.
 
Ako izostane odgovor, možemo prijaviti AZOP-u.
Tada ćemo dobiti sve ;-)
 
Prije toga vrijedi pročitati svježe izdanu brošuru AZOP-a, educirajmo se i iskoristimo svoje znanje.
https://www.linkedin.com/posts/ibarlek_prava-ispitanika-vodi%C4%8D-activity-6760998413535457281-zh3U