Svatko od nas roditelja mora biti svjestan da su nove generacije bez obzira na godine osjetno naprednije u korištenju dostupnih tehnologija, aplikacija, portala i raznih softwarea, da svakodnevno međusobno razmijenjuju informacije o novinama na internetu, istražuju sve što im je dostupno, ali pri tom premalo vode brigu o vlastitoj privatnosti i prijetnjama na internetu.
 
Stoga, kao odgovorni roditelji moramo izdvojiti vrijeme i za osnove informacijske sigurnosti koje trebamo u prilagođenom obliku podijeliti sa svojim djetetom.
 
Evo 6 savjeta:
 
1. Objasnimo djetetu da sve što objavi, lajka, podijeli, komentira ostaje zapisano negdje i da valja dva put promisliti prije svake objave. Dobro je i za pripomenuti da brisanje posta s Fejsa ne znači da su te informacije o nama izbrisane.
 
2. Otvorenost u odnosima je ključ, kao i u pojašnjavanju da je svakom njihovom objavom u pitanju i privatnost cijele obitelji i da kao obitelj možemo pomoći djetetu u svakoj dvojbi oko sigurnosti na internetu.
 
3. Upoznajmo dijete o phishing prijetnjama i kako uobičajeno takvi emailovi ili poruke izgledaju te što se u njima traži od naših podataka. Važno je naučiti dijete da ne klika na linkove bez provjere s roditeljima i da ne dijeli svoje osobne podatke putem takvih poruka. Najbolje je da roditelji sami pokažu phishing poruke koje su zasigurno dobili posljednjih dana.
 
4. Podučimo djecu da ne prihvaćaju prijateljstva na društvenim mrežama s nepoznatim osobama. Roditelji, pregledajmo postavke privatnosti na društvenim mrežama za račune djeteta i stavite da njihove objave vide samo njihovi prijatelji.
 
5. Roditelji, naučimo djecu da ne odgovaraju na razne zabavne kvizove na društvenim mrežama.
 
6. Kao roditelji imamo puno pravo i obvezu voditi brigu o zaštiti privatnosti svog djeteta, imamo i pravo u ime djeteta zatražiti pristup osobnim podacima koje određena društvena mreža ili web stranica prikuplja od našeg djeteta.
 
Za sve drugo tu je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.