Pojam dronova više nije nepoznanica i svi smo svjesni prilika koje nam se otvaraju njihovom uporabom u raznim sferama gospodarstva, javne sigurnosti, nacionalne sigurnosti i obrane, zaštite granica na kopnu i moru, sprječavanja kaznenih dijela, znanstvenih istraživanja i kao pomoć u uklanjaju posljedica katastrofa i elementarnih nepogoda.
 
I sami smo svjedočili koliko je svrsishodna i učinkovita bila njihova uporaba tijekom spuštanja oštećenih vrhova tornjeva zagrebačke katedrale i koliko je sada važna prilikom procjene šteta i ugroze stanovništva na potresom pogođenim područjima.
 
No, u Francuskoj imaju sasvim druge probleme u primjeni dronova.
 
Uporaba dronova od strane njihove policije dovedena je u pitanje zahtjevom nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka (CNIL).
 
Konkretna problematika odnosi se na dronove s kamerama prilikom primjene strogih epidemioloških mjera u borbi protiv širenja COVID-19 zaraze, točnije, nadzora poštivanja mjera od strane građana.
 
CNIL je od francuskog MUP-a zatražio detaljne informacije o svojim postupcima temeljem kojih je utvrđena uporaba dronova i u druge svrhe: od praćenja pojedinaca prije uhićenja, nadzora dilanja opojnih droga i organizacija demonstracija, pa do nadzora prometa.
 
Pri tom je utvrđeno da dronovi sadrže kamere s "Face recognition" funkcionalnošću, odnosno, mogućnošću prepoznavanja osobe, kamerama visoke rezolucije i zooma, uz opasku da je naknadno uveden i sustav zamagljivanja lica i navodne anonimizacije snimljenih osoba.
 
CNIL, kakav je diljem EU poznat po svojoj iznimnoj strogoći, utvrdio je niz kršenja propisa o zaštiti podataka od strane francuskog MUP-a.
 
CNIL se, između ostalog, pozvao i na Smjernice EDPB o obradama podataka putem video uređaja, o kojima smo pisali jučer i već niz puta, a koje su dostupne ovdje:
 
https://edpb.europa.eu/sites/edpb/files/files/file1/edpb_guidelines_201903_video_devices.pdf
 
naglasivši da je svaki postupak nad podacima osobe, kojima bi se ta osoba mogla identificirati, smatra obradom osobnih podataka.
 
CNIL je osporio postojanje sustava zamagljivanja lica jer isti nije bio učinkovito uveden i lica kamerama obuhvaćenih osoba bila su jasno prepozntljiva.
 
Osim detaljne analize, CNIL je zauzeo vrlo odrešit stav da francuski MUP ne smije vršiti takve obrade osobnih podataka bez poštivanja posebnih odredbi francuskih zakona, posebice njihovog zakona o zaštiti osobnih podataka, i definiranih svrha u koje se smiju vršiti.
 
Također, naredili su i provođenje DPIA - Procjene učinka na zaštitu podataka, s obzirom da uporaba dronova stvara visok rizik na prava i slobode pojedinaca.
 
I u Hrvatskoj takva uporaba dronova podliježe obvezi provođenja DPIA, temeljem Odluke AZOP-a:
 
https://azop.hr/odluka-o-uspostavi-i-javnoj-objavi-popisa-vrsta-postupaka-obrade-koje-podlijezu-zahtjevu-za-procjenu-ucinka-na-zastitu-podataka/
 
A kako je CNIL kaznio francuski MUP?
Javnom objavom poziva na uklanjanje neusklađenosti koja će biti javno dostupna dvije godine.
 
Više detalja na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=CNIL_-_SAN-2021-003&mtc=today